Поради ова никогаш не треба да го фрлате изгниениот лук!

Најверојатно ви се случило „чешлето“ лук да изгние пред да го употребите но тоа не значи дека треба да го фрлате. Всушност изгниениот лук има дупло повеќе антиоксиданти него свежиот лук.Тоа можеби ви звучи чудно, но има повеќе смисла ако во обзир се земе моменталниот тренд каде се поголем број на прехрамбени компании и ресторани нудат изгниени зрна и оревести плодови, бидејќи тој процес всушност го подобрува составот на хранливи работи. Со оваа нова студија, јасно е дека истото се однесува и на лукот.

Еве што се случува: Билките се доста чувствителни на нападот од бактерии, вируси, и сл.- кажува Др. Јонг Санд Ким. Тоа предизвикува произведување на хемикалии под име фитоалексини. Голем број од нив се токсични за микроорганизмите и инсектите, но се корисни за човечкото здравје.
Изгниен или не, лукот е секогаш добар избор. Во двете варијанти има здрави споеви кои содржат сумпор, како алицин, за кој студиите покажуваат дека го успоруваат атеросклероза, го снижуваат крвниот тек и го смалуваат ризикот од некои врсти на рак.Тоа можеби ви звучи чудно, но има повеќе смисла ако во обзир се земе моменталниот тренд каде се поголем број на прехрамбени компании и ресторани ну

Пронајдете не на следниве мрежи: