Поранешниот светски шампион во шах Гари Гаспаров побарал хрватско државјанство

Loading...

Поранешен светски шампион во шах и познат критичар на режимот на рускиот претседател Владимир Путин, Гари Каспаров, побарал хрватско државјанство и најверојатно ќе го добие, пишува хрватскиот весник „Слободна Далмација“.Во моментот во тек е вообичаената процедура, предвидена за странци, тврди хрватското Министерство за внатрешни работи.
Каспаров многу често престојува во Хрватска. Секоја година тој го поминува летото во Макарска, мало гратче на Јадранското Море, кое се наоѓа на 60 километри југоисточно од Сплит и добро го зборува хрватскиот јазик.
На крајот на ноември тој побара и летонско државјанство. Каспаров е еден од ветераните на руската опозиција и во полседните години помина доста време во странство.Во моментот во тек е вообичаената процедура, предвидена за странци, тврди хрватското Министерство за внатрешни работи.
Каспаров многу често

loading...
Loading...