После 70 години вистината на виделина: Разрешено мистериозно убиство

Loading...

Адвокатите во Јужна Каролина се обидуваат да рехабилитираат еден тинејџер афро – американец кој пред седум децении е осуден на смрт заради новодни убиства на две бели девојчиња. На тогашниот четиринаесет – годишен Џорџ Стајни, му е извршена смртна казна на електронска столица и тој е најмладата личност во последните сто години во Америка која е осудена на оваа казна.
Меѓутоа новите докази покажуваат дека тој бил жртва на тогашниот расистички дух кој владеел на југот на САД.
Имено, телата на двете девојчиња се најдени поред патот неколку метри од куќата во која Стајни живеел.

Токму тој ден половина час бил отсутен од училиште, адвокатите кои повторно го отворија случајот велат дека тој немал ни време, а ни сила (бил тежок 42 килограми) да убие и одвлече две тела толку далеку.
Исто така откриена е и изјава на неговиот цимер кој рекол дека Стајни му кажал дека бил приморан да ја признае вината.
Барањето за обновување на процесот ќе биде предаден на судот на 21ви јануари и ќе го претстави симболичниот предизвик за правосилна пресуда, бидејќи се сомнева дека постојат уште стотици слични случаи. На тогашниот четиринаесет – годишен Џорџ Стајни, му е извршена смртна казна на електронска столица и тој е најмладата личност во последните сто год

loading...
Loading...