Тоа што го прави јаболкото честа ужинка е фактот дека е многу лесно за конзумирање. Се што треба да направите е само да го измиете и изедете. Оние пребирливите пак, ќе ја излупат лушпата, а тоа е најлошата работа која можат да ја направат! Еве и зашто…Голем број од влакната се во лушпата
Јаболкото со средна големина содржи 4, 4 грама влакна. Без луѓпата останува само 2, 1 грам, што и не е баш доволно за да се нарече „извор на хранливи влакна.
Во лушпата се наоѓаат голем број на витамини
Јаболкото со лушпа има 8,4 милиграми витамин Ц и 98 меѓународни едници (IU) витамин А. Без лушпата кората останува само со 6, 4 милиграми витамин Ц и 61 (IU) витамин А.
Јаболкото го подобрува проблемот со дишењето
Но, само ако го јадете со лушпа. Спојот кој влијае на дишењето се нарекува кверцетин и се наоѓа главно во лушпата на јаболкото. Едно истражување покажало дека луѓето кои јадат 5 или повеќе јаболки неделно имаат подобра фукнција на плуќата благодарејќи на ефектите од кверцетинот.
Кверцетинот влијае и на помнењето
Студијата која е спроведена во 2004 година покажала дека антиоксидантот се бори против оштетувањето на ткивата во мозокот која се поврзува со Алцхајмеровата болест и другите дегенеративни проблеми.
Борец против ракот
Според истражувањето кое е спроведено во 2007 година на Универзитетот Корнел утврдено е дека во лушпата на јаболкото се наоѓаат споевви наречени тритерпеноиди. Тие можат да го среѓат ракот или да ги убијат ќелиите, а тоа посебно се однесува на јетрата, дебелото црево и ќелиите на ракот на дојката.
Ја одржува витката фигура
Урсоличната киселина (состојката на лушпата на јаболкото) помага при изградбата на мускулите и при согорувањето на калориите. Едно јаболко со лушпа дневно го смалува ризикот од здебелување.Голем број од влакната се во лушпата
Јаболкото со средна големина содржи 4, 4 грама влакна. Без л