Состојки:
500 гр. кори
500 гр. мелени ореви
250 гр. шеќер
250 гр маргарин
Сируп:
700 мл вода
350 гр. шеќер
1 лимон
Начин на подготовка:
Помешајте ги оревите со шеќерот. Ставајте ги корите на тавата, така што ќе редите по две кори, па преку нив ќе ставите ореви и така се повторува се додека не ги потрошите сите кори и ореви. Сега исечете ја баклавата, можете на коцки или по ваш избор, како сакате. На страна ставете го маргаринот да се топи и со него прелијте преку баклавата. Оставете малку само да се излади. Баклавата се пече на 180C, додека не добие светло кафена боја. Додека баклавата се пече, подгответе го сирупот. Ставете да се топат шеќерот и водата заедно, додадете сок од лимон и изрендана кора од лимон. Испечената баклава прелијте ја со половина од сирупот. Оставете да постои 20 минути, па прелијте го остатокот од сирупот. Распоредете ги на кругови исецканите парчиња лимон над неа и оставете нека се излади.
Пријатно!Состојки:
500 гр. кори
500 гр. мелени ореви
250 гр. шеќер
250 гр маргарин
Си