Постои разлика помеѓу грип и настинка – еве која е!

Loading...

Многумина ги мешаат грипот и настинката. Постојат неколку разлики меѓу нив, кои треба да ги знаете за секогаш да препознаете кога имате настинка, а кога грип. 1. Настинка
Настинката најчесто започнува со сува кашлица, која може да се засили по ден или два. Затнат нос, замор, па дури и омалаксана температура може да се јават по четвртиот или петиот ден. 
Настинката најчесто трае помалку од недела. Првите три дена може да бидат најкритични и секој треба да ги следи советите на докторите. Најдобро е да се остане дома и да се примаат повеќе витамини, најмногу во тие три дена како најкритични. 
Ако настинката не помина по една недела тогаш најверојатно се работи за некоја бактерија, па мора да почнете да пиете антибјотици. 

2. Грип
Грипот е појак од настинката и трае подолго. Симптомите на грипот се висока температура, солзење на очите, силна кашлица, треска, болка во мускулите и коските. Понекогаш грипот може да предизвика и проблеми со дигестивниот систем. 
Првите два дена се критични за грипот. Грипот може да го излечите со витамини ако започнете уште од првиот ден и тој може да изчезне за една недела или 10 дена. 
Можеби најлошиот дел од грипот е болката во мускулите и коските, како и висооката температура. Ако не го излечите сами грипот за една недела тогаш најверојатно треба да посетите доктор кој ќе ви препише антибјотици. 1. Настинка
Настинката најчесто започнува со сува кашлица, која може да се засили по ден или два. Затнат нос, замор, па ду

loading...
Loading...