Постојано сте уморни и само сакате да грицкате? Еве во што е проблемот

Loading...

Калциумот е многу важен минерал, клучен за силата на мускулите, функционирањето на нервниот и кардиоваскуларниот систем. Покрај препорачаната дневна доза од 4.700мг, може да се случи калциумот во организмот да падне. Пред се, најубаво би било да направите крвна слика, а со тоа и да повнимавате на овие показатели.ПОСТОЈАНО СЕ УМОРНИ
На секоја ќелија во човековиот организам му е потребна одредена количина на калциум за да може правилно да функционира. Затоа недостатокот од калциум доведува до брзо заморување. Доколку по вообичаената физичка активност многу брзо се заморувате и долго не можете да се опоравите, а спиете доволно, можеби проблемот е во ниското ниво на калциум.
ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК
Калциумот помага во опуштањето на крвните садови. Без доволно калциум, крвните садови се затегнати, што може да доведе до пораст на крвниот притисок. Затоа редовно проверувајте го, па доколку ви е константно висок, време е да ја проверите крвната слика.
ЈАДЕТЕ МНОГУ ГРИЦКИ
Доколку по цел ден не ја испуштате ќесичката со чипс или некои други солени грицки, знајте дека калциумот најверојатно ви паднал. Солените производи се богати со натриум кој влијае на зголемување на трошењето калциум.
КРУТИ МУСКУЛИ И ЧЕСТИ ГРЧЕВИ
Калциумот ја регулира гипкоста и флексибилноста на мускулите. Ако забележите дека во последно време мускулите ви се крути или често имате грчеви, тоа може да биде знак на ниско ниво на калциум.
ТВРДА СТОЛИЦА И ПРОБЛЕМИ СО ДИГЕСТИВНИОТ СИСТЕМ
Ниското ниво на калциум го забавува функционирањето на организмот, а меѓу другото и фунцкионирањето на дигестивниот систем. Наеност и тврдата столица можат да бидат последица на различни фактори, а еден од нив е и ниското ниво на калциум.
ЗАМАГЛЕН ВИД И ВРТОГЛАВИЦА
Забавеното работење на срцето доведува до помалку кислород кој доаѓа до ќелиите во организмот, што може да предизвика вртоглавица, а понекогаш и чувство како да ќе се онесвестите. Ниското ниво на калциум секако не е единствена причина за ова, но е еден од можните.ПОСТОЈАНО СЕ УМОРНИ
На секоја ќелија во човековиот организам му е потребна одредена количина на калциум за да може правилно да функционира.

loading...