Поучна приказна за четирите свеќи: Вие која ја изгасивте?

Одвојте малку време да ја прочитате оваа поучна приказнаЧетири свеќи гореле полека. Било тивко и можел да се слушне нивниот разговор.
Првата свеќа рекла:„јас сум МИР- луѓето  не успеваат да ме сочуваат, нема потреба да горам, мислам дека ќе се изгасам“, и веднаш се угасила.
Втората свеќа рекла:„Јас сум ВЕРА- за жал, многумина имаат површна вера и јас не ги интересирам, нема смисла да горам и понатаму“. Само што го изговорила тоа, дувнал лесен ветар и ја изгаснала.
Третата свеќа жалаосно проговорила: „Јас сум ЉУБОВ- немам повеќе сила, луѓето често забораваат на мене“ И во истиот момент се изгасила.

Недолго потоа во собата влегло дете.
„Што е ова?“, прашало детето. „Требаше да горите до крај“. И велејќи го тоа, почнало да плаче.
Тогаш се огласила четвртата свеќа: „не грижи се, додека јас горам, ќе можеме да ги запалиме и останатите свеќи. Јас сум НАДЕЖ“.Четири свеќи гореле полека. Било тивко и можел да се слушне нивниот разговор.
Првата свеќа рекла:„јас сум МИР- луѓет

Пронајдете не на следниве мрежи: