Повеќе нема цигари за лица под 21 година

Градскиот совет на Њујорк со 35 гласови „за“ и 10 „против“ одлучи да се забрани продажбата на обични и електронски цигари како и тутун за лица помлади од 21 година, што е највисоко ограничување во САД.Претходната старосна граница за купување цигари во Њујорк беше 18 години.
Со американски сојузен закон предвидена е граница од 18 години, а само дел од државите од САД ја зголемија таа граница на 19 години.
Данокот на цигари е највисок во Њујорк, а властите сметаат дека со новата одлука процентот на млади кои пушат (возраст 18-20 години) ќе се намали за 55 отсто.Претходната старосна граница за купување цигари во Њујорк беше 18 години.
Со амер

Пронајдете не на следниве мрежи: