ПРЕДИЗВИКУВАЧОТ на рак се наоѓа во ХРАНАТА: Со ова можете многу да си наштетите!

Не само што шеќерот е примарен извор на вишокот килограми, туку најновите истражувања покажуваат дека клетките на ракот го впиваат длабоко фруктуозниот пченичен сируп, што е уште една дополнителна причина да го избегнуваме.Пред неколку години, истражувачи од Универзитетот во Калифорнија и Лос Анџелес утврдиле дека клетките на туморот ја користат фруктозата за делење и репродукција, што ги побива претходните претпоставки се сите шеќери се исти. Туморските клетки кои се хранат со глукоза и фруктоза, ги користат овие шеќери на два различни начини, соопшти истражувачкиот тим.
Нивните резултати, кои се објавени во магазинот Cancer Research, би можеле да помогнат при разјаснувањето на претходните студии кои го поврзуваат земањето на фруктоза со рак на панкреасот – еден од најсмртоносните облици на болести.
„Овие резултати покажуваат дека клетките на ракот може лесно да ја метаболизираат фркутозата со што си ја зголемуваат пролиферацијата“ – напишале во 2010 година д-р Ентони Хенеј и колегите од UCLA’s Jonsson Cancer Center.
„Тие имаат големо значење за онколошките пациенти на кои им е препишана исхрана со рафинирана фркутоза, а покажуваат дека намалениот внес на рафинирана фруктоза или престанок на третираните акции со фруктоза може да го поремети растот на ракот“ – рекол тој.
Американците многу повеќе од останатите луѓе јадат неверојатна количина фруктоза, главно високо-фруктуозен пченичен сируп, кој е мешавина од фруктоза и глукоза, а се користи во некои пијалоци, леб и низа други преработени намирници.
Посегнавте по еден кекс, а потоа сфативте дека изедовте цела кутија?
Причината за тоа не е недостаток на самодисциплина, туку видот на шеќер кој се наоѓа во повеќето готови производи.
Неговото име е глукозно-фруктозен сируп.
Глукозно-фруктозниот сируп (High-fructose corn syrup, HFCS) е вид на пченичен сируп. Се произведува на таков начин што со помош на ензими дел од глукозата се претвора во фруктоза за да се добие саканата сладост. Се создава мешавина на глукоза и фруктоза која се вика глукозно-фруктозен сируп.
Произведувачите често користат глукозно-фруктозен сируп бидејќи е значајно поевтин од шеќерот. Освен тоа, HFCS го продолжува рокот на траење на производот. Секако дека овој адитив е и тоа како „добредојден“ во светот на брзата храна.
Глукозно-фруктозниот сируп се користи како замена за шеќер во многу пијалоци, сокови, јогурти, житарици и пецива.
За жал, како и многу други адитиви, сирупот има разорувачко влијание на нашето здравје.
Тој е отров за нашето тело, бидејќи мозокот не го доживува како храна.Пред неколку години, истражувачи од Универзитетот во Калифорнија и Лос Анџелес утврдиле дека клетките на туморот ја користат фруктозата за делење и

Пронајдете не на следниве мрежи: