За оние кои немаат многу време да стојат пред рерната, ви предложуваме да подготвите ручек за помалку од половина час.Пилешко на мандарински начин
За пилешкото:
– 600 г пилешко
– 3 чешниња лук
– сол и бибер
– мелени чили пиперчиња
За сос:
– 30 г шеќер
– 40 г кафеав шеќер
– 60 мл сос од соја
– лажица сок од лимон
– свеж ѓумбир
– 60 мл вода
– 3-4 лажици брашно
Подготовка:
Преполовете го белиот лук, па со него истријте ги филетите месо од двете страни. Посолете и ставете бибер и чили. Испржете го пилешкото, па потоа исечкајте го на коцки. Во длабока тефлонска тава ставете го обичниот и кафеавиот шеќер, сосот од соја, лимонот и ѓумбирот. Варете најмногу 5-6 минути, а потоа додајте ја водата. Додајте го брашното, а потоа во сосот ставете ги пилешките коцки. Послужете со компир или ориз.Пилешко на мандарински начин
За пилешкото:
– 600 г пилешко
– 3 чешниња лук
– сол