Предупредување: Следната недела нѐ очекуваат обилни врнежи!

Според Управата за хидрометеоролошки работи во следната недела не очекуваат обилни врнежи. Со таа цел од УХМР во денешното соопштение упатија неколку препораки до надлежните.Хидролошка информација на УХМР
„Според најавата на синоптичарите во следната недела нѐ очекуваат обилни врнежи.
Доколку се остварат овие прогнози очекувано е да има брз пораст на водостојот прво кај помалите водотеци и суводолиците, а потоа и кај поголемите реки.
Одговорните треба да ги проверат критичните места во своите места, а особено е важно да се проверат дивите приклучоци на канализацијата, закрчените места со отпад, земја и шут низ каналите и улиците, да се проверат објектите во изградба каде  ја исфрлаат вишокот вода која ја испумпуваат од нивните градежни парцели, дивите депонии покрај реките и да преземат активности за отстранување на неправилностите.
Препорачуваме следење на временската состојба и внимателно движење покрај сите суводолици и водотеци, подвозници во градовите и надвор од нив“.Хидролошка информација на УХМР
„Според најавата на синоптичарите во следната недела нѐ очекуваат обилни врнежи.

Пронајдете не на следниве мрежи: