Преговорите од Пржино продолжуваат во понеделник

По завршувањето на преговорите помеѓу партиите, американскиот амбасадор, Џес Бејли изјави дека имало извесен напредок.Сепак, конечен договор засега нема. Бејли и евроамбасадорот Аиво Орав велат дека оставаат простор партиите за време на викендот да размислат за опциите на маса и следната недела преговорите да продолжат.
Бејли во име на САД и ЕУ рече дека е оптимист дека кај партиите има политичка волја за решавање на отворените прашања, се со цел државата да продолжи напред.
Партиските претставници викендот ќе го искористат за консултации, а од понеделник повторно ќе преговараат.Сепак, конечен договор засега нема. Бејли и евроамбасадорот Аиво Орав велат дека оставаат простор партиите за време на викендот да размислат за опц

Пронајдете не на следниве мрежи: