Пресврт: Солта не предизвикува хипертензија?!

Loading...

Студијата која беше спроведена меѓу повеќе од 8.000 Французи, не успеа да ја пронајде врската помеѓу консумирањето на солта и високиот крвен притисок.Истражувачите откриле дека најголемо влијание врз високиот крвен притисок имал индексот на телесната маса БМИ.
Лекарите веќе долго време предупредуваат на опасноста од солената исхрана, но новата студија тврди дека солта не предизвикува висок крвен притисок и дека врската помеѓу овие две работи е покомплицирана.
Хипертензијата е најчеста хронична болест во светот и е позната под името „тивок убиец“ поради скриените симптоми.
Донесен е заклучок дека начинот на живеењето, како што е консумирањето на алкохол, годините и индексот на телесната тежина, се во строга врска со високиот притисок.
Од друга страна, исхраната која е богата со овошје и зеленчук ја намалува хипертензијата.
„Запирањето на добивањето на тежина треба да биде основна цел за спречување на епидемијата на хипертензијата“.Истражувачите откриле дека најголемо влијание врз високиот крвен притисок имал индексот на телесната маса БМИ.
Лекарите веќе долго време пр

loading...
Loading...