Претседателот на Европскиот совет Ромпуј ќе се пензионирана во 2014-та

Loading...

Претседателот на Европскиот совет, 65-годишниот Херман Ван Ромпуј изјави дека планира да ја заврши својата политичка кариера следната 2014 година, кога истекува неговиот мандат, пишува во неделата парискиот дневен весник Le Figaro.Поранешниот белгиски премиер Херман ван Рампуј изјави дека нема да учествува на парламентарните избори во земјата во 2014 година. Тој, исто така, вели дека сите кои сакаат да „гласаат за Ромпуј“ ќе ја имаат таа можност, бидејќи член на неговото семејство ќе се појави на партиските листи.Херман ван Ромпуј беше именуван за претседател на Европскиот совет во јануари 2010 година. Неговиот мандат, кој може да биде продолжен само уште еднаш, беше обновен во 2012 година. Мандатот на Ромпуј истекува на 30-ти ноември 2014 година.Претходно во саботата и високата претставничка на Европската унија за надворешни работи и безбедност, Кетрин Ештон, соопшти дека има намера да ја напушти функцијата по истекот на нејзиниот петгодишен мандат кој завршува на 30-ви 2014 година.
МакфаксПретседателот на Европскиот совет, 65-годишниот Херман Ван Ромпуј изјави дека планира да ја заврши својата полит

loading...