Причина повеќе зошто овошјето треба да се јаде, а не да се пие

Loading...

Оваа вест треба особено да ги заинтересира дијабетичарите.Тим научници од Велика Британија, Сингапур и Школата за јавно здравство од Харвард, во текот на своето истражување откриле дека косумирањето на овошјето како храна, а не како пијалок, го намалува ризикот од развивање на дијабетис тип 2, додека пак конзумирањето на овошјето во форма на сокови и разни напитоци го зголемува истиот.
Како најдобри за превенција од дијабетис се покажале боровинките, чие конзумирање само три пати во неделата помага за 26% да се намалат шансите од заболување. На ефектот од боровинките парираат јаболката и грозјето, додека пак бананите, сливите и праските имаат незначителен ефект. Само за споредба, користењето на овошјето во форма на сок од друга страна пак, го зголемува ризикот за 8%.
Причините за тоа лежат во фактот што, при обработката на овошјето се губат доста корисни состојки и антикосиданти, и дури уште полошо, се отстрануваат сите природни влакна…
Повеќе на najadise.mkТим научници од Велика Британија, Сингапур и Школата за јавно здравство од Харвард, во текот на своето истражување откриле дека косумирањето на ово

loading...
Loading...