Прочитајте: Овој знак ви открива дека наскоро можеби ќе УМРЕТЕ!

Loading...

Дали во последно време сте забележале дека нешто се случува со вашето сетило за мирис, одннесно дека сте почнале се помалку да препознавате и чувствувате некои од вашите омилени мириси?Немаме за цел да ве исплашиме непотребно, но можеби и не е лоша идеја да посетите лекар.
Колку  нашето сетило за мирис е важно не сме свесни се додека не го загубиме. Освен што не ги чувствуваме сите оние прекрасни ароми околу себе, губење на сетилото за мирис може да биде перд знак на некоја сериозна болест, вклучувајќи и рак!
Зошто некои луѓе од раѓање немаат развиено сетило за мирис?
Во најновата студија биле вклучени 1.200 волонтери, меѓу кои најмногу лица постари од 65 години, кои лекарите прво детално ги прегледале, апотоа ги анкетирале за тоа дали се пушачи, и колку често пијат алкохол и да давале одговори на уште неколку прашања кои би можеле да исклучат некои од почестите навики  кои  ја загрозуваат способноста на нашите носеви.

Научниците им дале задача да помирисаат и идентификуваат 40 различни ароми. За секоја од нив, имало четири понудени одговори а тие требале да го изберат вистинскиот. За жал, се покажало дека голем број од оние кои учествувале во ова испитување покажале лоши резултати, не ја доживеале четвртата годишнина од експериментот.
Исто така, се покажало дека оние кои имале „послаб нос“, во меѓу време заболеле од одредени болести како што се Паркинсонова болест или Алцхајмерова болест, срцева слабост како и проблеми со црниот дроб и рак.
Но повеќето од нив настрадале, бидејќи не биле способни да го препознаат мирисот на расипана храна, течење на гас или други опасности од кои би се спасиле долколку имале „добар нос“!
Затоа, ако имате проблеми со сетилото за мирис, не заборавајте да го посетите вашиот лекар и да ги направите потребните анализи, чисто за да бидете мирни дека не е ништо сериозно.Немаме за цел да ве исплашиме непотребно, но можеби и не е лоша идеја да посетите лекар.
Колку  нашето сетило за мирис е важно не сме

loading...
Loading...