Пронајдени ГМО хемикалии во крвта на европејците- Македонија на дното на листата

Loading...

Студија спроведена во периодот меѓу март и мај 2013 година покажа дека 44 отсто од волонтерите во урината имаат глифосфат-  се вели во истражувањето кое го објави Ројтерс и телевизијата РТ . Оваа хемикалија, која се користи за убивање на плевел и за производство на генетски модифицирани организми (ГМО) се уште не е јасно како дошла во телата на луѓето од Европа. Глифосфат користи хемиската индустрија и компанијата Монсанто за своите генетски модифицирани производи. Жителите на 18 европски држави биле тестирани и биле позитивни на траги од глифосат- се вели во студијата.
“Овие резултати укажуваат на тоа дека ние сме изложени на глифосат во нашите секојдневни животи”, рече Адријан Веб, портпарол на еколошката група Пријатели на Земјата (ФОЕ) во соопштението испратено по повод истражувањето.
Дознајте повеќе на линкотСтудија спроведена во периодот меѓу март и мај 2013 година покажа дека 44 отсто од волонтерите во урината имаат

loading...
Loading...