Пронајден нов тип на најопасниот отров за човекот

Loading...

Нов тип на најопасниот отров познат на човекот е откриен од група научници.Научниците одбиваат да ја откријат ДНК секвенцијата бидејќи се уште не е пронајден противотров за него.
Ова е прв пат да се чува секвенција во тајност заради безбедносни причини, пишува newscientist.
Доволно е инјектирање на 2 нанограми или инхалирање на 13 нанограми од отровот за да се усмрти возрасен човек.
Овој отров го блокира излачувањето на ацетилхолин, хемикалијата која овозможува мускулите да работат. Луѓето кои случајно би ја дигестирале преку храна често умираат од парализа.
Досега се пронајдени седум типови на овој отров, кои се откриени, но научниците од одделот на министерството за здравство во Калифорнија објавија дека го пронашле осмиот тип (H) кај дете кое боледува од ботулизам. 
 Научниците одбиваат да ја откријат ДНК секвенцијата бидејќи се уште не е пронајден противотров за него.
Ова е прв пат да се чува секвенција

loading...
Loading...