Просечната возраст за брак е 30 години?!

Loading...

Истражувањата покажаа дека просечната возраст на луѓето кои склучуваат брак моментално е највисока и е 30 години. Бројките покажуваат дека се повеќе жени го одложуваат бракот, а во некои случаи и се откажуваат од него. Просечната возраст на која дамите застануваат пред олтарот е 30 години, а бројката продолжува и да расте.
Според статистичките податоци има неколку причини го одложуваат бракот, меѓу кои жената  сака да има успешна кариера, потоа штедењето пари, а трети пак го чекаат идеалниот партнер.
Во Велика Британија во 2013 година брак склучиле вкупно 232.900 парови. Сексот, заедничкиот соживот и децата се трите главни причини за заеднички живот.
„Жените во моментов се наоѓаат во продавница, полна со можности – образование, кариера или патување. За младите девојки пронаоѓањето на сопруг не е веќе приоритет“, велат експертите.
Во Македонија, според државниот завод за статистика, во 2012 година просечна возраст на склопување брак кај жени е 25 години а кај мажи 28 години.Бројките покажуваат дека се повеќе жени го одложуваат бракот, а во некои случаи и се откажуваат од него. Просечната возраст на која дамите застанув

loading...
Loading...