ПРОВЕРЕТЕ како ви работи ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА: Се што ви треба е ТОПЛОМЕР!

Loading...

Доктор Брода Барнс открил дека температурата на нашето тело е вистински индикатор за работата на тироидната жлезда. Тестот со кој ќе ја проверите работата на жлездата е сосема едноставен.Ако се сомневате дека нешто не е во ред со вашата тироидна жлезда, не мора веднаш да правите анализа на хормоните. Најпрво обидете се да се тестирате и сами.
Можеме слободно да кажеме дека болестите на тироидната жлезда се вистинска чума на модерното време, особено кај припадничките на понежниот пол. Пореметувањата во работата на оваа жлезда предизвикуваат бројни компликации со срцето, метаболизмот, телесната тежина…
Освен со редовна контрола на хормоните, нешто што стручњаците секако го препорачуваат, постои и уште еден начин за проверка на тоа дали вашата тироидната жлезда работи како што треба.
Доктор Брода Барнс открил дека температурата на нашето тело е вистински индикатор за работата на тироидната жлезда. Тестот со кој ќе ја проверите работата на жлездата е сосема едноставен.
Пред спиење земете го топломерот, добро истресете го и оставете го покрај креветот до следното утро, кога веднаш после будењето ќе го ставите под пазувите и ќе ја измерите температурата. После 10 минути прочитајте го резултатот и веднаш запишете го. Резултатот е познат како “рана утринска базална температура”. Нормалната температура е помеѓу 36.5 и 36.8 степени.
Поради инфективни болести и кај жените кои што се во репродуктивен период, температурата може да варира, па главна препорака е овој тест да се прави кога сте здрави и во периодот непосредно после менструалниот циклус.
Резултати од тестот:

 

1. Температура помеѓу 36.5 и 36.8 степени – вашата тироидна жлезда работи нормално.
2. Температура пониска од 36.5 степени – се работи за намалена работа на тироидната жлезда (хипотиреоза). Симптомите од намалената работа на тироидната жлезда се депресија, недостаток од енергија, замор, инфекции, хронични главоболки, тешко помнење и недостаток на концентрација, губиток на косата, итн.
3. Температура повисока од 36.8 степени – се работи за забрзана работа на тироидната жлезда (хипертиреоза) или инфекција во телото.
Поради поголема точност на резултатите, се препорачува тестот да се направи во текот на три последователни денови.Ако се сомневате дека нешто не е во ред со вашата тироидна жлезда, не мора веднаш да правите анализа на хормоните. Најпрво обидете се да се тестира

loading...
Loading...