Вкус кој долго се паметиСостојки:
500гр домашно свежо сирење
100гр домашен кајмак
50гр путер
Лажичка сода бикарбона
Сол
800мл свежо млеко
Подготовка:
Здробете го сирењето и прелијте го со свежото сирење, гответе на слаб оган се додека сурутката не се одвои од сирењето (тоа ќе го знаете кога млекото ќе добие жолтениква боја). Тгрнете од оган и добро исцедете го сирењето, по можност ставете го во газа и цедете го два часа.
Стопете го путерот и потоа додадете го претходно исцеденото сирење. Додека се топи на слаб оган додадете го кајмакот и посолете. Мешајте постојано!! Кога ќе се стопи скоро целото сирење додадете ја содата бикарбона. Без паника, кога ќе почне да се крева само добро мешајте уште околу 5- 10 минути. Внимавајте на јачината на оганот, нека биде средна температурата. Само внимателно
Стопеното сирење ставете го во претходно премачкан калап по ваша желба. На здравје.Состојки:
500гр домашно свежо сирење
100гр домашен кајмак
50гр путер
Лажичка сода бикарбона