Пушите цигари? Еве што може да ве снајде

Loading...

Пушењето, велат стручњаците во новите извештаи, можат да предизвикаат рак на дојка, а на листата се нашле и дијабетес тип 2, реуматоидни артритис, еректилна дисфункција…Педесет години по излегувањето на првиот извештај за поврзаноста на пушењето и заболувањата од рак на белите дробови, научниците со пушењето ги поврзуваат уште некои опасни болести.
На листата на болести предизвикани од пушењето се додадени и ракот на дебелото црево, рак на дојка, а на листата се нашле и дијабетес тип 2, реуматоидни артритис, еректилна дисфункција стои во извештајот на американскиот уред за јавно здравство.

Во чадот од цигарите се наоѓаат илјада споеви од кои 69 се канцерогени. Иако пушењето во 90% од случаите е „заслужно“ за ракот на белите дробови на удар на канцерогените споеви се наоѓаат и други органи.
Зборувајќи за ракот на дебелото црево, злонамерните творби најчесто настануваат во жлездите кои се наоѓаат во тој орган бидејќи канцерогените споеви од чадот низ крвотокот доаѓаат до тие места и ја пореметуваат нивната нормална работа. Тогаш од нив можат да настанат полипи па и тумор. Според некои истражувања пушачите имаат двоструко поголем ризик од оболување од оваа болест. Педесет години по излегувањето на првиот извештај за поврзаноста на пушењето и заболувањата од рак на белите дробови, научниците со пушењето ги пов

loading...
Loading...