Путин донесе клучна одлука: Русија започна воена интервенција во Сирија!

Loading...

Русија започна воена интервенција во Сирија, со распоредувањето на борбени летала во базата од која ќе се покренат напади врз локациите на Исламската држава и побунениците.Руските пилоти со борбени авиони и хеликоптери наскоро ќе почнат да пристигнуваат во Сирија во наредните неколку денови, објави Ynet.
Според зборовите на западните дипломати, руска експедиција веќе пристигнала во Сирија и се сместила во воздушна база која е под контрола на силите на претседателот Башар ал Асад.
Базата се наоѓа во околината на Дамаск и ќе им служи на Русите како оперативна база.
Во наредните недели, илјадници припадници на рускиот воен персонал ќе пристигнат во Сирија, вклучувајќи и советници, инструктори, техничари и пилоти.
Во овој момент нема конкретни податоци за составот на контигентите, но Русија претходно има преговарано за продажба на повеќенаменски МИГ-ови 29 и напредни авиони за тренинг ЈАК-130, кои можат да служат и за борба.
Официјално, Русија нема офанзивни намери кон Израел и останатите држави, а главна цел на распоредувањето на леталата е задржување на Асад на власт и борба против Исламската држава.
Дипломатските извори тврдат дека Русија и Иран неодамна донесоа стратешка одлука дека ќе направат сѐ за да го спречат ширењето и инфилтрацијата на ИД и другите исламисти на подрачјето на поранешните советски републики со муслиманско мнозинство.
Американската администрација е свесна за руската намера директно да интервенира во Сирија, иако сѐ уште немаше никаква официјална реакција.
Се чини дека американската влада ги прифаќа дејствата на Русија и Иран како неопходна сила во кампањата против Исламската држава.Руските пилоти со борбени авиони и хеликоптери наскоро ќе почнат да пристигнуваат во Сирија во наредните неколку денови, објави Ynet.
Споре

loading...
Loading...