Путин кон европските лидери: Се грижам за испораката на гас кон Европа

Рускиот претседател Владимир Путин известил неколку европски лидери дека ситуацијата во врска со украинскиот долг за гас е „критична“ и дека тоа може да влијае врз транспортот на гас во Европа, пренесуваат руските агенции.Путин изјави дека „екстремно е загрижен поради ситуацијата во врска со украинскиот долг за гас и испораката на гас во ЕУ“.
Гаспром порано соопшти дека украинскиот долг за гас достигна 2,2 милијарди долари и дека е изминат рокот за плаќање кој Киев требаше да го исплати во март.
Гаспром досега ја има прекинато испораката на гас кон Украина во 2005 и 2006 година, но и во 2008 и 2009 година.
Европските земји поради ваквата ситуација добиваа помалку гас, бидејќи гасоводите одат преку територијата на Украина.Путин изјави дека „екстремно е загрижен поради ситуацијата во врска со украинскиот долг за гас и испораката на гас во ЕУ“.
Гасп

Пронајдете не на следниве мрежи: