Путин побара да се среди границата на Охотското море

Loading...

Министерството за одбрана на Русија доби задача од Путин да се соберат информации за подрачјето на Охотското море.Местоположбата на Охотското море наводно станува спорна тема за разговор, а посебно местоположбата на Курилските острови. Иако комисијата на Обединетите нации минатиот месец наведе дека тој дел претставува епиконтинентален појас на Русија, министерот за природни ресурси Сергеј Донској изјави дека рускиот суверенитет се простира на сите ресурси кои лежат под дното на Охотоското море.
Курилските острови во минатото биле под власт на Русија и Јапонија, но по Втората светска војна беа заземени од Црвената армија и се припоиле кон Советскиот Сојуз. Јапонија веќе извесно време е во дипломатски спор со Русија бидејќи смета дека му припаѓаат островите: Итуруп, Кунашир, Шикотан и уште неколку помали острови.
Се уште не се откриени подетални информации која е позадината за ваквото барање на Путин.Местоположбата на Охотското море наводно станува спорна тема за разговор, а посебно местоположбата на Курилските острови. Иако комисијата на Обедин

loading...
Loading...