Рабарбара-Сте чуле ли за ова растение?

Loading...

Рабарбарата е една од омилените состојки за правење овошна пита, но можностите за нејзината употреба се далеку побројни. Бидете храбри и внесете ја во вашата кујна без размислување.Рабарбарата потекнува од Азија и е позната околу 2000 години, но нејзиното точно потекло не е целосно познато. Долго време се употребувала само за медицински цели (за прочистување на телото), а од 18 век почнува да се користи и во кулинарството. Има специфичен изглед и вкус и е една од најнеопходните состојки за овошна пита во земјите како Австрија, Велика Британија и Америка, додека пак на нашите простори ретко се користи.
Оваа древна билка постои во повеќе видови, но најмногу е позната под името Rheum rhabarbarum, и најчесто се користи за припрема на десерти. 
Повеќе на najadise.mkРабарбарата потекнува од Азија и е позната околу 2000 години, но нејзиното точно потекло не е целосно познато. Долго време се употребувала само за

loading...
Loading...