Ракот ја чинел Европската унија 126 милиони евра!

Loading...

Британските истражување покажале дека ракот во 2009 година, ја чинел Европската унија 126 милиони евра. Спрема истражувањата на научниците од Оксфорд, трошоците за здравствените системи, вклучувајќи ги лековите, издвоени се 51 милијарда евра, а трошоците за неплатената нега која им ја пружиле, пријателите и фамилијата на болните, изнесува 23 милијарди евра, додека 52 милијарди евра се потрошени за изгубената продуктивност поради прерана смрт и болест.
Истражувањата покажуваат дека Велика Британија, Франција, Германија и Италија, ги прават најголемите трошоци, поточно две третини од трошоците.
Четирите облици на рак  – гради, дебело црево, бели дробови и простата, се најчести и најголемиот дел од трошоците се за лекување на истите. Ракот на белите дробови, ги бара најголемите трошоци, околу 18,8 милијарди евра, а и одговорен е за најголемата загуба во продуктивностите.Спрема истражувањата на научниците од Оксфорд, трошоците за здравствените системи, вклучувајќи ги лековите, издвоени с

loading...
Loading...