Рама ја претставува „Етничка Албанија“

Loading...

Мапите кои ги има премиерот, отворија голема дебата во Македонија.„По реконструкцијата на конференциска сала, инаугуриран од страна на премиерот Еди Рама, постои едно нешто што ќе ви фати око! Рама е решен да го врати античкиот идентитет и потеклото на земјата, работејќи во тишина и истакнувајќи факти. Првиот чекор, била средновековната карта во која била вклучена Албанија со сите нејзини територијални места пред 1912 година, која се наоѓа во Овалната канцеларија на Советот на министри. Следното изненадување беше во салата за состаноци, каде може да се види карта без граници, со име „Албанија“, – пишуваат македонски весници, нарекувајќи го провокативен акт. Еден од иницијаторите на реконструкција на зградата на премиерот, Артан Шкрели објасни дека не постои таква цел. „Тоа едноставно беше визијата на нашата земја. Ова е карта на Албанија од 1689 година, спроведено од Џакомо Картели Давингноло.“ Била овластена од страна на кардиналот Албани кој подоцна ќе стане папа Климент. Неговата идеја беше мапа, која, всушност, не ја вклучува јужна Албанија“, – пишува новинската агенција „Albeu“„По реконструкцијата на конференциска сала, инаугуриран од страна на премиерот Еди Рама, постои едно нешто што ќе ви фати око! Р

loading...