РЕТКО КОЈ ГО САКА, но овој пијалок ГИ ТОПИ КИЛОГРАМИТЕ и не прави попаметни!

Зелениот чај секогаш означуван како најздравиот топол пијалок, а новите истражувања потврдуваат дека е добар и за мозокот.Научниците тврдат дека зелениот чај подобрува неколку конгитивни функции, а особено нашата способност за работно паметење.
Новите сознанија ни сугерираат дека зелениот чај би можел да се користи за третирање деменција и други психички пореметувања.
Ново истражување, на факултетот во Базел, открило дека екстрактот од зелен чај може да го подобри придонесувањето во поврзувањето на мозокот.Покажало дека кај луѓето кои конзумираат зелен чај значително се поправила изведбата на работната задача,помнењето.
Исто така, зелениот чај се покажал добар кај третмани за против губење на помнењето предизвикано од психолошко пореметување или како дел од закрепнувањето.
Претходните студии покажале бројни здравствени предности на зелениот чај, но подобрувањето на невронските механизми не биле познати.На волонтери им е дадено да пијат екстракт од зелен чај пред извршување на задачи поврзани со работната меморија.
Следејќи ја активноста на мозокот преку МРИ скенови, научниците воочиле значително зголемување на поврзаноста помеѓу париенталниот и фронталниот кортекс на мозокот.
Нашите откритија ни сугерираат дека зелениот чај може да ја зголеми краткорочната синаптичка пластичност на мозокот, вели коавторот на студијата проф. Боргвардт.Научниците тврдат дека зелениот чај подобрува неколку конгитивни функции, а особено нашата способност за работно паметење.
Новите сознанија

Пронајдете не на следниве мрежи: