Револуционерно откритие: Стигнува пејсмејкер без батерии!

Loading...

Швајцарските инженери кои се познати по изработката на најпрецизните часовници, ќе се свртат кон кардиологијата и изработката на прототип на електростимулаторот (пејсмејкерот) кој нема да работи на батерии, туку ќе ја користи технологијата на часовник што сам се навива.Адријан Кубурхен од Универзитетот во Берн, реши да создаде направа која се базира на автоматскиот механички џебен часовник, кој во 1777 година го изумил швајцарскиот часовничар Абрахам-Луј Переле. Како што автоматскиот часовник се навива благодарејќи на движењата на зглобовите, така и пејсмејкерот би требало да произведува струја користејќи ги движењата на срцевиот мускул.
Тоа би било возможно кога пејсмејкерот директно би бил пришиен на пулсирачкото срце.
За сега тестирањата се направени врз свињите и животинските срца успешно биле наместени да пулсираат со 130 отчукувања во минута.
Сѐ уште не се знае кога тестирањата ќе се вршат врз луѓето.Адријан Кубурхен од Универзитетот во Берн, реши да создаде направа која се базира на автоматскиот механички џебен часовник, кој во 1777 година го и

loading...
Loading...