Русија ќе формира морнаричка база на Арктикот

Loading...

Русија ќе формира единствен систем на базирање на бродовите и подморниците од новата генерација во рускиот дел на Арктикот, најави Владимир Путин.„Треба да се јакне воената структура. Помеѓу останатото, се работи за формирање на единствен систем за базирање на бродови и подморници од новата генерација во нашиот дел од Арктикот“, изјави Путин на седницата на националниот Совет за безбедност.
Агенцијата РИА Новости потсетува на претходната изјава на министерот за одбрана на Русија, Сергеј Шојгу, дека развојот на инфраструктурата на Арктикот ќе биде еден од приоритетите на Министерството за оваа година и дека треба да се зајакне обезбедувањето на руската граница на Арктикот со јакнењето на морнаричката компонента од пограничната група на Федералната служба за безбедност.
Путин ги повика руските експерти и дипломати да го искористат успешното искуство за одбрана на секој дел од континенталниот гребен и акваториумот на Русија во Северно Ледениот Океан за време на меѓународно-правното утврдување на границите, наведувајќи ги како пример 52.000 квадратните километри на континенталниот гребен во Охотското Море.„Треба да се јакне воената структура. Помеѓу останатото, се работи за формирање на единствен систем за базирање на бродови и подморници од но

loading...
Loading...