„Русија влегува во војна со САД и Велика Британија„

Loading...

Со инвазијата во Крим, Русија и објави војна не само на Украина, туку и на САД и на Велика Британија кои гарантираат за украинскиот суверенитет. Тоа го нагалси во обраќање до нацијата поранешната премиерка на Украина Јулија Тимошенко.– Путин добро знае дека со објавувањето војна им објави војна и на САД и на Велика Британија, наведе таа. Видео-запис од обраќањето е поставен на нејзината интернет-страница.
Русија, САД и Велика Британија станаа гарант за територијалната целина на Украина во 1994 година кога поранешната советска република се откажа од нуклеарното оружје. – Русија ако ја премине црвената линија ќе загуби, нагласи таа.
Тимошенко додаде дека „руската агресија“ немаше да биде можна ако Украина беше дел од НАТО. – Русија…сега е подготвена да ја заземе Украина со вооружена интервенција, додава Тимошенко според кого руската „агресија“ е предизвикана од новата револуција во Украина. 
Извор: Press24– Путин добро знае дека со објавувањето војна им објави војна и на САД и на Велика Британија, наведе таа. Видео-запис од обраќањето е поставе

loading...
Loading...