Откриена е нова формула за добивање на свиленкасто пире, без ималку лепливост, за кој главниот виновник е скробот. Компирите измијте ги неколку пати.За пире одберете компири и пред лушењето и по лупењето сочувајте ја кората, за подготовка на јадења, со чија помош ќе добиете совршен вкус. На килограм компири оди 240 мл полномасно млеко и 250 г маргарин.
Компирите најнапред излупете ги, исецкајте ги на еднакви парчиња, па измијте ги неколку пати. Така ќе го исперете скробот, за пирето да не биде згрутчено. Кога водата во која се мие, веќе не е бела, компирот е подготвен за готвење. Ставете го во несолена вода загреана на 72 степени. Гответе ги компиритие половина час, потоа процедете ги и измијте ги со ладна вода.
Ставете ги во зовриена солена вода и гответе додека не почнат да се распаѓаат. Лушпата од компирите ставете ја во млеко. Згответе и тргнете од оган. Оставете 20 минути, па процедете. Компирите испасирајте ги со помош на гмечалка, во сад со маргарин. Ако сакате да биде свиленкасто, пирето процедете го низ цедалка. Додадете топло млеко и сол по вкус.За пире одберете компири и пред лушењето и по лупењето сочувајте ја кората, за подготовка на јадења, со чија помош ќе добиете совршен вкус. На кило