САКАТЕ ДА ЈА ДОЗНАЕТЕ ТАЈНАТА НА ДОЛГОВЕЧНОСТА?-Еве како мажите можат да го намалат ризикот од срцев удар за 80%

Loading...

Сакате ли да ја дознаете тајната на долговечноста? Мажите за 80 % би можеле да го намалат ризикот од срцевиот удар ако би се откажале од цигарите , алкохолот, и започнат да се хранат здраво, да вежбаат и сл. предупредува една нова студија.Освојувањето на здравиот начин на живот би можело би можело драстично да го намали ризикот од прераната смрт.
Студијата проследила дури 20.721 здрави мажи во доба од 45-79 години повеќе од 11 години.
Било измерено нивното сало на стомакот а ги испрашувале и за нивниот начин на живот.
Студијата докажала дека нема сомнеж во тоа дека оставањето на лошите навики го намалуваат ризикот од срцев удар.
Ова  е тоа што треба да го прави секој маж!
– Да не пуши
– Да пешачи или да вози велосипед 40 минути дневно
– Да вежба барем еден час неделно
– Да има обем на струк под 94 см
– Да не пие алкохол
– Да јаде доста овошје и зеленчук, житарици, оревести плодови, млечни производи, производи од интегрално брашно и риба.
Иако промената на нездравите навики го намалува ризикот од срцев удар, најдобро што човек може да направи за своето здравје е да си усвои вакви здрави навики додека е млад. Освојувањето на здравиот начин на живот би можело би можело драстично да го намали ризикот од прераната смрт.
Студијата проследила дури 20.

loading...
Loading...