Сакате кафе: Тогаш МОРАТЕ да го прочитате ова, поради вашето здравје!

Loading...

Повеќето работи кои ги извршуваме бараат голема прибраност и максимална концентрација, поради тоа не ретко консумираме големи количини кафе бидејќи истото ни го овозможува тоа. Но, дали е тоа лошо за нашето здравје? Од една страна истражувањата покажуваат дека кафет е корисно за здравјето , додека од друга страна има и показатели дека кафет ни штети. Лек или отров, одлучете сами, но во секој случај со кафето бидете умерени
Кафето го одржува вашиот мозок здрав
Десет годишното истражување покажало дека кај личности кои пијат три шолји кафе дневно, помалку опаѓа менталната способност во доцните години. Во истражувањето спроведено на Национален институт за јавно здравство учествувале 676 личности од повеќе европски земји, а набљудувани се 10 години. Тестовите кои ги испитувале нивните когнитивни способности покажале дека менталната способност на личностите кои не пиеле кфе опаѓа 4 пати побрзо. Според објаснувањето на научниците кои го спровеле истражувањето, кофеинот ја зајакнува меморијата така што влијае на мозочните рецептори.
Кафето и расположението
Австриски научници успеале да докажат дека кафето го подобрува обработувањето на информации и опсегот на слушање, со тоа и примањето на пораките. Тие тврдат дека кофеинот кај луѓето создава подобро расположение и посилна способност за размислувањ околу содржината на пораката.
Кафето има влијание на крвниот притисок
Истражувањето од 2002 спроведено на еден универзитет во САД, спроведено на 1000 студенти од медицина, покажало дека личностите кои консумираат поголема количина на кафе имаат зголемен крвен притисок.

Дали кафето предизвикува срцев инфаркт?
Истражувањето завршено во 2000-та година спроведено на 20.000 Финци дало неоспорни докази на поврзаноста на консумирањето на голема голичина кафе со срцевите заболувања.
Болки во грбот
Личностите кои пијат помалку од една шолја кафе на ден, почесто патат од болки во грбот.
Дијабетес и кафе
Истражување спроведено на Харвард покажало дека личностите кои пијат по 5 шолји кафе дневно, го намалуваат ризикот за дијабетес тип 2 за 30%.Лек или отров, одлучете сами, но во секој случај со кафето бидете умерени
Кафето го одржува вашиот мозок здрав
Дес

loading...
Loading...