Само две кригли пиво ја забрзуваат загубата на помнењето

Loading...

Мажите во четириесеттите кои пијат две кригли пиво дневно се изложени на губење на меморијата. Ако сте маж од средните години и се радувате што вечер ќе испиете половина литар пиво, можеби ќе се одлучите да запрете веднаш!
Мажите во четириесеттите години кои пијат само две кригли пиво дневно, се изложуваат на ризикот на забрзан ментален пад и до шест години во време кога ја достигнале старосната граница.

Во првата долгорочна студија од овој вид, во која се посматрале 5 000 британски мажи, откриено е дека претераното конзумирање на алкохол стои зад прераното оштетување на меморијата.
Средните пијалаци, дефинирано како помалку од 2,5 единици дневно (околу половина литар пиво или поголема чаша вино) немаат никаков ефект на меморијата, пресметувањето или решавање на проблемите.
Но мажите кои пиеле повеќе од 4,5 единици дневно, (помалку од две литри пиво или две големи чаши вино) претрпеле влошување во својата способност да се присетат на некои информации, што е еквивалентно на наредните шест години стареење. Ако сте маж од средните години и се радувате што вечер ќе испиете половина литар пиво, можеби ќе се одлучите да запрете веднаш!
Мажите во ч

loading...
Loading...