Само вие продолжете да го јадете, не сте ни свесни колку грозотии можат да ви се случат

Loading...

Дали е шеќерот токсичен? Ако се земе во предвид дека се повеќе луѓе конзумираат дури околу 22 лажици шеќер дневно. Зголемената употреба на шеќерот – кој често доаѓа од скриени извори – влијае на телото на бројни несакани начини. Дневните препораки на American Heart Association се 5 лажици шеќер за жени (20 грама), 9 лажици за мажи (36 грама) и 3 лажици (12 грама) за деца.
Многубројни се скриени извори на шеќерот. Примерок од лименка од газиран сок содржи и до 12 грама шеќер. Но, не се само соковите главен извор на скриениот шеќер. Внимавајте на кечапот, брза храна, преработена храна, лебот (едно парче интегрален леб содржи до 2 лажички шеќер.
Еве неколку начини на кои шеќерот лошо влијае на нашето тело:
1. Создава масни наслаги на органите
Фруктоза – компонента на обичниот шеќер и високо фруктозен пченкарен сируп го активира желудникот да ги потхранува маснотиите и тоа на чудни места од телото.
2. Го подготвува телото за дијабетес
3. Забива чекан во вашето срце
Болестите со срцето и дијабетесот се изпреплетени – болестите на срцето и мозочниот удар се многу чести кај личностите со дијабетес.
4. Создава напнатост на крвните жили
Дополнителните шеќери предизвикаат вишок на инсулин во крвта, што негативно влијае на артериите.
5. Предизвикува хаос со холестеролот

6. Постои вознемирувачка врска меѓу шеќер и холестерол.
7.Води до дијабетес тип 3
8.Ве претвора во зависници
Слично на лековите, шеќерот предизвикува ослободување на хемикалии кои предизвикуваат задоволство во центрите на мозокот, во овој случај, опиоиди и допамин.
9. Прави од вас гладни ѕверки
Истражувањата покажуваат дека редовното внесување премногу шеќер, ја намалува способноста на телото велејќи му на мозокот дека е сито.
10. Ве претвора во зомби без енергија
11. Емотивно паѓате – Ве прави потажниДневните препораки на American Heart Association се 5 лажици шеќер за жени (20 грама), 9 лажици за мажи (36 грама) и 3 лажици (12 грама) за де

loading...
Loading...