Се одлучила ПРОТИВ трансплатација на органи. Причината ќе ве изненади

Channan Petrides е смртно болна. Има цистична фиброза која ги напаѓа дишните патишта. Од Септември 2014 година се наоѓа на листата за трансплатација на органите. Кога дошла на ред, ги одбила!Причината ќе ве трогне.
Channan има само 22 години и нема уште многу време до крајот на својот живот. Но донираните органи (срцето и белите дробови) на една жена, ги одбила.

„Моите најблиски не можеа да ја разберат оваа тешка одлука и да ја прифатат, а многумина одбегнуваат да разговараат околу тоа. Во меѓувреме сфатија како размислувам и сега стојат позади мојата одлука“ – изјавила Channan.
Taa пати од многу тешка болест уште од 3 месец од својот живот. Оваа болест се манифестира така да пациентот не може да дише нормално.
„Чувствувате како некој да ви ставил пластична кеса на главата и така да морате да дишете“ – објаснила Channan.

„Кога сте болни, тешко е да им објасните на луѓето, посебно пак ако не изгледате болно. А мојот живот виси на конец.“
Со оваа болест може да се живее околу 40 години. Првите симптоми на Channan почнале веќе од нејзината 19-та година.

Кога лекарите и објасниле кои се ризиците на операцијата која и предстои, се откажала од трансплатацијата на органите.
Наместо операција, Channan се одлучила својот живот поинаку да го искористи.
„Сакам да бидам активна и максимално да го искористам секој момент од својот живот, наместо да лежам во болница, да цекам органи кои никогаш нема да ги одобијам или кои моето тело никогаш нема да ги прифатат“, рекла Channan.

За остатокот од својот живот, Channan напишала листа со работи кои сакала да ги направи пред да почине.
„Ако се одлучев за операција, сето ова би било невозможно да се направи. Ризикот беше преголем!“
Погледајте ја нејзината листа на желби, некои се веќе исполните, а за останатите…ние и држиме среќа со надеж да ги исполни сите!
Причината ќе ве трогне.
Channan има само 22 години и нема уште многу време до крајот на својот живот. Но донираните органи (срцето и белите

Пронајдете не на следниве мрежи: