Се огласи докторот и откри нови детали за бремените малолетнички од екскурзијата

Loading...

Не стивнува интересирањето  на медиумите надвор од границата  на БиХ за случајот на 7 малолетни девојчиња  кои за време на екскурзија  збремениле! Последните информации околу овој случај беа поврзани за изјавата на координаторот за репродуктивно здравје на Република Српска, Ненад  Бабиќ,
„Девојчињата  мораа да абортираат за да се заштити  нивното здравје“, изјавил Бабиќ.
Тој исто така додал дека не сака  дополнително да ја проблематизира  ситуацијата и воопшто да говорни на таков начин за случајот кој  прв го  изнесе во јавноста.
„Што друго можеме да очекуваме од малолетничките бремености, освен тоа да завршат со абортус или породување. Во секоја клиника тоа се јавни податоци… Но, не сакам да кажам  каков бил исходот на овие малолетни бремености. Немам увид во тоа и не сакам да шпекулирам. Не е точно ниту тоа дека се од  Бањалука, ниту пак тоа го реков, како ни тоа дека биле во Сараево на патување.  Клучно е тоа што овој проблем е голем и актуелен, се работи за популацијата во БиХ и случајот отвара  низа прашања за ресорните институции. Доколку го толкувам сето ова на поинаков начин, би се довел себеси на граница на примитивизмот“, напоменал Бабиќ.Последните информации околу овој случај беа поврзани за изјавата на координаторот за репродуктивно здравје на Република Српска, Ненад  Бабиќ,

loading...
Loading...