Се што сме мислеле дека знаеме за кафето е ПОГРЕШНО!

Loading...

Научниците кои го анализирале  ДНК на кафето и дознале дека она што луѓето го сакаат кај него а тоа е кофеинот,  е всушност генетски хир, одноно дека нема никаква врска со кофеинот во чоколадата или чајот. „Тоа е случајност замрзната во просторот , веројатно под влијание на природната селекција“ изјавил еволутивниот биолог Виктор Алберт. 
Тој и неговите 60  соработници од целиот свет ги мапирале гените на кафето. Резултатите од анализата наскоро ќе ги објават. 
Истражувачите откриле дека кофеинот се развил одвоен од кафето, чајот и чоколадото со оглед на тоа дека се наоѓа во различни гени односно во различни делови на геновите не билките. 

 
„Кога еднаш кафето мутирало и се добил кофеин, не само во зрното, туку и во листот, во кој веќе тој е присутен, и излегло дека тоа е одлично за билката“ изјавил Албрерт, објаснувајќи дека бубачките не ги напаѓаат листовите на кафето затоа што не сакат кофеин, за разлика од пчелите кои го обожуваат. 
Исто така американскиот научник призна дека не се буди без голема шолја од црниот напиток. 
„Не би бил во состојба да го објавам овој фантастичен труд ако кафето всушност не постоеше“ заклучил тој. 
Резултатите од неговото истражување ќе бидат објавени на 25-ти септември. „Тоа е случајност замрзната во просторот , веројатно под влијание на природната селекција“ изјавил еволутивниот биолог Виктор Алберт.&n

loading...
Loading...