Се жалела на вртоглавици и мачнини во главата, докторите не ни можеле да замислат што ќе откријат!

Loading...

Лекарите се воодушевиле откако откриле дека кај жена која се жалела на вртоглавици и мачнини во главата, и недостига клучен дел од мозокот. Жена во кинеска покраина Шандонг дошла во болница жалејќи се на симптоми од типот вртоглавици и мачнини, а дијагнозата ги изненадила сите – и недостига голем дел од мозокот. Конкретно, таа е една од девет луѓе на светот на кои им е утврдено дека во потполност им недостасува малиот мозок.
Мозокот се прилагодил 
Малиот мозок содржи повеќе неврони отколку сите други делови на мозокот и важен е за моторички функции. Таа не проодела до седмата година, а со говорот имала потешкотии до шестата година.
Неверојатно е што воопшто е жива. Повеќето луѓе кај кои е откриено дека немале мал мозок умреле уште во детството. Нејзиниот случај ќе послужи за проучување на начините како мозикот се прилагодува на промена во однесувањето, околината или телото.  Конкретно, таа е една од девет луѓе на светот на кои им е утврдено дека во потполност им недостасува малиот мозок.
Мозокот се прила

loading...
Loading...