Седум бенефити од киноата- супержитарка на иднината

Loading...

Киноата датира од пред 3-4000 години кога на Инките им станало јасно дека семето е погодно за човечката исхрана.Киноата била злато на инките бидејќи се сметало дека таа ја зголемува издржливоста на војниците.Киноата е наречена супержитарка на иднината.Кој не би сакал да ги искористи придобивките од оваа суперхрана?
Прочитајте 7 бенефити кои може да ги добиете од неа:
Киноата е најбогата со протеини.Таа е комплетен протеин кој ги содржи сите девет амино есенцијални киселини.
Киноата содржи двапати повеќе влакна од другата зрнеста храна.Влакната помагаат при запек.Го намалуваат крвниот притисок, спречуваат срцеви заболувања и дијабетес, го намалуваат холестеролот, како и од хемороиди.Помага и при слабеење затоа што треба подолго да се џвака од друга храна со што се чувствувате посити ,а со тоа внесувате помалку калории.
Киноата содржи железо.Железото помага за одржување на нашите црвени крвни зрнца и е здрава основа на хемоглобинот.Железото го пренесува кислородот од една келија во друга и го враќа потрошениот кислород од нашите мускули за да им помогне во нивната контракција.Железото ја зголемува и мозочната активност бидејчи во мозокот има околу 20 % кислород.Железото помага во регулирање на телесната температура,ензимската активност и енергетскиот метаболизам.
 
Повеќе на najadise.mkКој не би сакал да ги искористи придобивките од оваа суперхрана?
Прочитајте 7 бен

loading...
Loading...