Седум илјади лица годишно заболуваат од канцер во Албанија

Околу седум илјади лица годишно заболуваат од канцер во Албанија, што е многу повеќе во споредба со претходните години, соопшти албанското Министерство за здравство.
Притоа се наведува дека се преземаат  повеќе активности за  рано дијагностицирање на ракот. 

Здравствените институции укажуваат на потребата  од редовни контроли на населението со цел по раното откривање на овие канцерогени заболувања да започне со рана терапија.Најчесто од оваа заболување на удар се жените, кои најчесто се погодени од ракот на дојката и на женските органи, додека пак мачката популација  пати од ракот на белодробните органи.
 
Makфакс

 Околу седум илјади лица годишно заболуваат од канцер во Албанија, што е многу повеќе во споредба со претходните годин

Пронајдете не на следниве мрежи: