Седум работи кои треба да ги знаете пред да се откажете од глутенот

Многу луѓе, како никогаш досега купуваат, јадат и готват производи без глутен, без разлика дали на сите нив им е потребна диета. Глутен е протеин во пченицата и некои други житарици, како што се 'рж и јачмен. Постојат многу хипотези за ненадејното зголемување на интересот за начин на живот без глутен, како и порастот на пациенти со зголемен глутен, за што се загрижени нивните доктори – вели д-р Шила Кроу, портпарол на американскита Гастроинтестинална асоцијација и професор во одделот за гастроентерологија на Сан Диего Факултетот за медицина. – „Ние немаме доказ да докажеме дали некои од нив се во право или грешат“.
Но, ова се 7 работи што би требало да ги знаете пред да почнете со диетата без глутен.
1. На некои луѓе им е потребен ров глутен, на други не.
Околу 1 во 133 луѓе (околу 0,75 отсто) имаат целијачна болест, наследна автоимуна болест која предизвикува оштетување на тенкото црево, кога глутенот ќе се проголта.

2. Ако сметате дека имате целијачна болест, мора прво да разговарате со вашиот лекар
Ако губите тежина, имате намалено железо, анемичен сте или имате семејна историја на целијачна болест, разговарајте со лекар пред едноставно да се откажете од глутен за да видите како ќе се чувствувате.
3. Вашите пријатели и семејството ќе ве нервираат со мислења во врска со тоа
Добронамерните пријатели или членови од семејството нема да можат да ве разберат дека „треба“ да се откажете од глутен. Нивните коментари и прашања може да ве иритираат, особено ако тие се фокусираат околу она што ќе ви недостасува или дека тоа значи дека нема ништо да јадете.
4. Нема да морате да ги избегнувате сите зрна
Само затоа што тоа е жито, не значи дека има глутен. Имате многу опции, вклучувајќи амарант, просо, леќа.

5. Нема непотребно да изгубите тежина
Сето тоа зависи од тоа колку ќе бидете без глутен. Рафинираните јаглехидрати како ѓевреци, тестенини и крекери, дури и помалку обработена, пакувана храна, автоматски го намалува вишокот на јаглехидрати, влакна и хранливи материи и ја намалува енергијата.
Пациентите со целијачна болест кои се на без глутен – диета, може да забележите дека тие добиваат на тежина. Додека јадете глутен, апсорпцијата на хранливи материи може да дозволи некој да јаде 3000 калории на ден без да забележи. Еднаш прешол на без глутен, за да го излечи тенкото црево, 3000 калории на ден ќе почнат да се израмнат со него.
6. Глутенот се крие во „заткулисни“ места
Некои од нив се доста скриени места, како хамбургери од зеленчук или прелив за салата. Глутенот, исто така, може да се крие во одредени додатоци или лекови. Ќе морате да бидете паметни и да ги читате етикетите.
7. Веројатно се уште ќе одите во омилените ресторани
Мора многу да внимавате што ќе порачате. Не срамете се да прашате со што е подготвено јадењето. Впрочем, во странство веќе постојат ресторани адаптирани за луѓето кои се на диета без глутен. Постојат многу хипотези за ненадејното зголемување на интересот за начин на живот без глутен, како и порастот на пациенти со зголемен глутен, за шт

Пронајдете не на следниве мрежи: