Следете ги овие правила и вашата зимница ќе биде успешна!1. Користете само зрел, здрав, цврст и квалитетен зеленчук.
2. Садовите и плодовите мора да бидат темелно измиени.
3. Теглите и шишињата треба да ги стерилизирате (прво измијте ги со топла вода и сапуница, потоа измијте ги со ладна вода, исцедете и ставете ги во рерна на 10 минути на температура од 100 степени).
4. Зеленчукот гответе го во неоштетени садови, или во метален сад кој не ‘рѓосува.
5. Сите затворачи пред употреба ставете ги во врела вода.
6. Пред да започнете со подготовка на зимницата, добро проверете ги теглите, бидејќи и најмалата пукнатина може да биде доволна теглата да пукне.
7. За подготовка на зимница, користете само јодирана сол.1. Користете само зрел, здрав, цврст и квалитетен зеленчук.
2. Садовите и плодовите мора да бидат темелно измиени.
3. Теглите и шиш