СЕГА Е ДОСТА: Престанете да ги трошите вашите пари на витамини и минерали!

Веќе е доста, престанете залудно да ги трошите вашите пари на минерали и витамински додатоци во исхраната (суплементи)Три статии пишуваат за иста цел – ја опишуваат улогата на  минералните и витаминските додатоци на храна како спречувачи  т.е. како заштита од појавата на хронични болести. 
Најпрво Fortmann и соработниците систематски проучиле испитувања за да ја дадат најновата препорака на U.S. Preventive Services Task Force за ефикасноста на витаминските суплементи (додатоци на храна) како примарна заштита на возрасните луѓе кои живеат во градските заедници и кои немаат недостиг на нутриенти во нивната исхрана. По исвршени 3 испитувања на мултивитамински додатоци на храна и 24 испитувања на единечни и групирани во парови витамини, кои вклучиле 400000 учесници по случаен избор, заклучиле дека нема јасни докази за корисен ефект на ваквите додатоци на храна на кардиоваскуларните болести или канцерот.
Втора статија, на Grodstein и соработниците, ја оценува ефикасноста на дневно конзумираните мултивитамини во спречувањето на губењето меморија на  5947 мажи на 65 години па и постари кои биле учесници во Physicians’ Health Study II. По 12 години од следењето немало разлика помеѓу групата која примала мултивитамини и плацебо групата во целокупните мемориски способности или вербална меморија на испитаниците. Придржувањето кон интервенцијата беше висока, и примерокците резултираа со прецизни проценки кои покажуваат дека користењето на мултивитамински додаток во здравата храна на постарата популација не го спречува когнитивниот пад . Наодите на Grodstein и соработниците се компатибилни со неодамнешните испитувања каде се оценуваа диететски додатоци , вклучувајќи мултивитамини, Б витамини, витамин Ц и Е , како и омега- 3 масни киселини, кај лица со лесно когнитивно оштетување или блага до умерена деменција. Ниту еден од додатоците не ги подобрува когнитивните функции.
Трето, Lamas и соработниците ги оценувале потенцијалните придобивки од  високи дози , 28 –компоненти на мултивитамински додатоци со 1708 мажи и жени со претходен миокарден инфаркт учествувајќи во ТАСТ (Trial to Assess Chelation Therapy). По средното следење од 4,6 години, не постои значајна разлика за повторување на кардиоваскуларните настани со мултивитамини во споредба со плацебо групата (сооднос за опасност, 0,89 [ 95 % CI, 0,75 до 01.07 ]).

 

Други прегледи и упатства кои ја оценуваат улогата на витамини и минерали во примарна или секундарна превенција на хроничните заболувања  постојано откриваат непотврдени  резултати или можни штети. Докази кои вклучуваат десетици илјади луѓе случајно назначени во неколку клинички испитувања покажуваат дека β -каротин , витамин Е , а можеби и високи дози на витамин А додатоцитеја зголемуваат смртноста и дека други антиоксиданти како фолна киселина,  витамин Б, и други мултивитамински додатоци немаат јасна корист.
И покрај тоа што постојат докази за никаква корист или можна штета , од употребата на мултивитамински додатоци, употребата на истите во САД кај возрасните  се зголеми од 30 % на 39% во периодот од 2003 до 2006 година, додека вкупната употреба на додатоци во исхраната се зголеми од 42 % до 53%. Секуларните трендови покажуваат постојан пораст на употребата на мултивитамински додатоци и пад на употребата на некои поединечни додатоци, како што се β -каротин и витамин Е. Падот на употребата на β -каротин и витамин Е, уследија по извештаите кои покажаа  несакани исходи во белите дробови и сите причини на смртност. Спротивно на тоа, продажбата на мултивитамини и други додатоци не се погодени од големите студии со нула резултати , и индустријата на суплементи во  САД продолжува да расте, достигнувајќи 28000000000$ за годишна продажба во 2010-та година. Слични трендови се забележани во Велика Британија и во други европски земји.
Пораката е едноставна : Повеќето додатоци не ги спречуваат хроничните болести или смртта , нивната употреба не е оправдана, и тие треба да се избегнуваат. Оваа порака е особено вистинита за општата популација без јасен доказ за микрохранливи недостатоци, кои претставуваат најголеми корисници на додатоци во исхраната во САД и во другите земји.

Доказите исто така имаат импликации за истражување. Антиоксидансите, фолна киселина и Б витамините се штетни или неефикасни за превенција на хронична болест , и понатаму голем дел од испитувањата за превенција веќе не се оправдани. Витаминот Д како додаток во исхраната, сепак е на отворен простор на истрага. Клиничките испитувања биле двосмислени , а понекогаш и контрадикторни. На пример , витаминот Д, кој може да го спречи паѓањето кај постарите лица, го намалува ризикот за пад во неколку испитувања, не немало ист ефект во повеќе судски процеси , така што во некои случаи дошло и до зголемување на паѓањето кај постарите лица. Иако во иднина се потребни уште студии за да се разјасни соодветна употреба на на витамин Д , моменталната широката употреба не се базира на цврсти докази дека придобивките ги надминуваат штетите.
Се сета почит за мултивитамините , студиите објавени во врска со ова прашање и претходните испитувања не укажуваат на значителна здравствена корист од нив. Овој доказ, во комбинација со биолошките фактори, укажува на тоа дека од нив нема никаков ефект – корисен или штетен, или доколку го има тој веројатно мал. Како што дознава annals.org од студиите добиени за витаминот Е , сепак, клиничките испитувања не се добро приспособени за да се идентификуваат многу мали ефекти, и идните испитувања за мултивитамините за превенција на хронични болести кај населенијата кои  добро се хранат, најверојатно ќе бидат залудни.
Да заклучиме, β -каротин , витамин Е , а можеби и високите дози на витаминот А се штетни. Други антиоксиданси, фолна киселина и витамин Б, и мултивитамински и минерални суплементи се покажаа како неефикасни за спречување на морталитетот или морбидитетот поради големите хронични заболувања. Иако достапните докази не ја исклучуваат можноста за мали бенефиции или штети, или големи бенефиции или штети во една мала подгрупа на населението, ние веруваме дека случајот е затворен – додатоците во исхраната на добро хранетите возрасни со ( повеќе) минерали или витамински додатоци нема јасна корист, па дури и може да биде штетно. Овие витамини не треба да се користи како превенција за хронични заболувања.
Copyright 2014 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Три статии пишуваат за иста цел – ја опишуваат улогата на  минералните и витаминските додатоци на храна како спречувачи  т.е. како заштит

Пронајдете не на следниве мрежи: