Шеќер- непријател и на убавината

Loading...

Редовната употреба на шеќер во поголеми количини на шеќер го забрзува стареењето, велат нутриционистите. Тие објаснуваат дека склоноста кон слаткото предизвикува процеси чие дејство формира молекули во организмот, наречени крајни продукти на гликолизираност (AGE).
 Што ве спречува да ослабете?
Штетата од влијанието на овие молекули се изразува во оштетувањето на колагенот и еластинот, кои даваат еластичност на кожата. Освен тоа AGE молекулите ја намалуваат количината на антиоксидансите кои исто така ја чуваат младоста и добриот изглед на кожата.

Експертите потсетуваат дека шеќер има не само во бонбоните и тортите, туку и во газираните пијалоци, некои млечни производи и тестенини како леб, муслите и други производи кои не се премногу благи.
Редовната употреба на шеќер во поголеми количини на шеќер го забрзува стареењето, велат нутриционистите. Тие објаснува

loading...
Loading...