Секој бегалец ќе може да донесе неограничен број на семејни членови

Loading...

Секој кој што ќе дојде во Република Македонија врз основа на промената на Законот која што треба да се направи со клаузулата која што е направена за семејно обединување, значи дека ќе може да донесе неодреден број на членови на семејството или секој кој што ќе се претстави како член на неговото семејство. Гледаме дека ова е во стратегијата на Владата, на Министерството за труд и социјална политика на чело со министерката Мила Царовска – рече пратеникот Владимир Ѓорчев во интервју на вестите на ТВНОВА.Тој образложи дека кога тие членови на семејството ќе дојдат, автоматски стануваат мигранти, бегалци, а со добивањето на државјанство потоа тие ќе можат да направат семејно обединување и ќе може да донесат уште поголем број на лица.
– А како што владината стратегија вели, Македонија ќе треба да им обезбеди вработување, иако ние имаме 218 илјади невработени лица во земјава, потоа ќе треба да обезбеди сместување, домување. Ова се огромни трошоци за секоја година во наредниве десет години и како што предвидува нивната стратегија во временската рамка од 2017 до 2027 година имаат за исполнување 71 проект кои треба да почнат со реализирање во следниве три до четири месеци. Ова се конкретни работи кои навистина ги засегаат сите граѓани на Македонија – рече Ѓорчев и додаде дека според нивните информации пуштени се прашалници до локалните самоуправи каде што се бараат локации за колективно домување, односно згради за сместување на мигранти, бегалци, каде што Владата со 100 проценти ќе ги покрива трошоците.
 
Тој образложи дека кога тие членови на семејството ќе дојдат, автоматски стануваат мигранти, бегалци, а со добивањето на државјанство потоа тие ќе

loading...