СЕКОЈА ТРЕТА ЖЕНА боледува од ова, а ВООПШТО НЕ Е СВЕСНА за тоа!

Loading...

Бактериска вагиноза е непријател на секоја трета жена, но многу жени не знаат за што станува збор и ја поврзуваат со други полови болести.Тоа е нарушување во составот на вагиналната флора, а симптомите се непријатен мирис, пообилен исцедок, а понекогаш и чешање или пецкање по и при мокреењето.
Причините не се целосно откриени, но најчесто се јавува поради недоволна интимна нега, што може да ја наруши природната киселост на матката и да предизвикаат раст на штетни микроорганизми.
Симптомите исто така може да бидат изразени и за време на менструалниот циклус, употребата на контрацепција во вид на апчиња, бременост или менопауза. Многу важно е да се нагласи дека тука не станува збор за полово пренослива болест, но бактериска вагиноза може да се појави и по секс, а посебно е ризично често менување на партнери.
Се смета дека најчеста причина за бактериската вагиноза е Gardnerella vaginalis. Зголемен ризик секако носи и користењето на парфемирани сапуни, перењето на долна облека со интензивни детергенти, орален секс, пушењето…
Половина од жените кои се заболени може да немаат никакви симптоми или пак да не бидат свесни за нив. Постоењето на вагинозата може да го проверите со земање брис кај вашиот матичен гинеколог. Ако не се лекува за време на бременоста, може да предизвика спонтан абортус или предвремено породување. Тоа е нарушување во составот на вагиналната флора, а симптомите се непријатен мирис, пообилен исцедок, а понекогаш и чешање или пецкање по и при мо

loading...
Loading...